zondag 25 december 2016

De werkelijkheid

Als gepromoveerd natuurkundige dacht ik altijd dat de wetenschap de absolute waarheid verkondigde. De natuurkundige wetten en modellen zoals je die op de middelbare school en universiteit leert zijn de waarheid en de werkelijkheid. Hier ben ik de laatste jaren aardig op terug gekomen.

Laten we eerlijk zijn, deze wetten en modellen beschrijven de werkelijkheid. Ze zijn de werkelijkheid niet. Een mooi voorbeeld hiervan is de zwaartekrachttheorie. Allereerst uitgevonden door Newton (even het feit negerend dat de zwaartekracht al voor de oerknal bestond). De werkelijkheid in ons hoofd, ingegeven door de beroemde appel: alle voorwerpen met een massa trekken elkaar aan. Makkelijk om te onthouden. Ineens kunnen alle banen van planeten beschreven worden. De afwijking in de baan van Mercurius werd verklaard door de nooit gevonden planeet Vulcanus.

Toen kwam Einstein. Hij kwam met een nieuwe werkelijkheid: de planeten trekken elkaar niet aan maar vervormen de tijd-ruimte om zich heen. Wederom een mooi model in ons hoofd, nu geïnspireerd door de snelle nieuwe treinen van begin vorige eeuw. Mercurius doet nu ineens wat ie moet doen. Dat doen die hele verre sterrenstelsel echter niet. Deze afwijking wordt verklaard door de donkere materie. Vele knappe koppen zoeken zich rot maar hebben die donkere materie nog steeds niet gevonden.

Dit jaar kwam Erik Verlinde. Weer een nieuwe werkelijkheid! Heerlijk. Ingegeven door de tijdsgeest heeft materie nu de neiging zich te verzetten tegen het verplaatsen van informatie. Nu doen die verre sterrenstelsel gelukkig wel weer wat ze moeten doen, de donkere materie is overbodig geworden. Oh ja, die oerknal waar we zo heilig in geloven bestaat wellicht toch niet in deze werkelijkheid.

Is dit dan nu de echte werkelijkheid? Nee. Ook na Erik Verlinde zal er vast en zeker weer een nieuwe werkelijkheid komen. Let vooral even op als de geleerden ingewikkelde verklaringen gaan zoeken voor afwijkingen. Zoals bij de afwijkingen op de theorie van Newton en Einstein, zitten deze afwijkingen vooral in hun hoofd. De echte werkelijkheid zit niet in ons hoofd, de echte werkelijkheid is.

In opdracht van B.

vrijdag 16 december 2016

Spiegelneuronen

Misschien ken je het wel. Dat je als het ware boven jezelf zweeft. Aan de ene kant ben je bezig met bijvoorbeeld een gesprek, aan de andere kant neem je jezelf waar hoe je het gesprek voert. Ken je het niet? Geeft niets, ik eigenlijk ook niet tot afgelopen week. Deze keer in een drietal mooie gesprekken.

Het begon op vrijdagmiddag. Een bijeenkomst met veel nieuwe mensen, dus ik stel me zelf even voor. Eigenlijk niets bijzonders om iets over jezelf te vertellen. Opeens zie ik mezelf daar zitten, ben helemaal bewust van mezelf. Daar ben ik waarschijnlijker drukker mee bezig dan met het verhaal, want er komt nou niet echt een samenhangend verhaal uit. Ik zie mezelf hard proberen er nog iets van te maken, maar stop er maar snel mee. 

Vrijdagavond. Halverwege een gezellig etentje hang ik daar weer boven de tafel (figuurlijk dan voor de duidelijkheid). Weet deze keer geeneens wat ik aan het vertellen was, maar het zenuwachtig met mijn vingers friemelen is het enige wat ik er nog van kan herinneren. Het raakt me zeker schiet er in mijn reflectie nog door me heen. Wat “het” dan ook is.

Dan zaterdagochtend. Ik zie mezelf een geanimeerd gesprek voeren bij een kop koffie/thee. Met armgebaren ondersteun ik mijn verhaal op een vraag die toch wel wat emoties oproept. Geen gefriemel, geen onsamenhangend verhaal deze keer. Wat een verschil met gister. Waar komt dit vandaan? Dan neemt mijn gesprekspartner het gesprek over en in één keer begrijp ik het waar die armgebaren vandaan komen. Ja, ook ik heb ze, spiegelneuronen.

Met al dat gezweef boven mezelf, leer ik weer een hoop over mezelf.

Geïnspireerd door J.

zaterdag 10 december 2016

Ruggengraat

Over sommige zaken in het leven ben je gewoon erg zeker. Bestaat eigenlijk geen twijfel. Bijvoorbeeld over mijn rugklachten en mijn hernia. Ik was al een paar keer door mijn rug gegaan, trainde mijn rug- en buikspieren eigenlijk nooit en tijdens een rugzaktrekking waarbij je een paar weken met 20 kg op je rug door de wildernis rond zeult, ging het mis. Wederom door mijn rug gegaan en thuisgekomen ging het van kwaad tot erger. Kon niets meer dan met heel veel pijn de hele dag platliggen. Uiteindelijk na een paar maanden lijden werd ik van mijn kwaal verlost met een operatie. Duidelijk geval van een lichamelijke beperking. De mens is er eigenlijk niet voor gemaakt om rechtop te lopen, de rug is het zwakke punt, zeker als je zo lang bent als ik. Dan kan dit een keer gebeuren. Lichaam en geest? Geen relatie in dit geval. Duidelijk het lichaam. Punt uit.

Dan wordt dit alles ineens een paar jaar later, oftewel afgelopen week, geheel op zijn kop gezet. Natuurlijk op een moment dat je het totaal niet verwacht: “In de ruggengraat manifesteert zich de eenheid van lichaam en geest: wie altijd leunt en steunt, heeft uiteindelijk nauwelijks nog een ruggengraat over”*. 

Mmm, ook een waarheid als een koe. Dat ik letterlijk geen ruggengraat over had was wel duidelijk. Ik toonde ook figuurlijk geen ruggengraat, stond niet op eigen benen. Als ik nu terug kijk zie ik dat een stuk helderder dan toen.

Wat is nu de waarheid: lichaam of lichaam/geest? Laten we het erop houden dat de tweede waarheid in ieder geval meer waar is dan de eerste.

* Uit “Leer denken wat je wil denken”, Rients Ritskes, Asoka.

vrijdag 2 december 2016

Symbolen

Ineens heb ik een creatief idee! Na de laatste tijd wat gelezen te hebben over symbolen, besluit ik eens naar de symbolen in mijn woonkamer te kijken. Waar staan de foto's aan de muur eigenlijk voor? 

Ik pak heel spontaan een blad papier en begin andere beelden te tekenen die bij me opkomen. Oftewel: symbolen waar de foto's weer symbool voor staan. Moet eigenlijk niet veel gekker worden met die symbolen. De volgende avond werk ik het idee uit om mooie foto's bij mijn schetsjes te zoeken en hier een digitale collega van te maken. Waar zal dit allemaal weer symbool voor staan?


Foto credit weegschaal: winnifredxoxo via photopin (license)
Foto credit spiegel: dualdflipflop via CClicense
Foto credit medaille: pixabay via CC0license
Foto credit Enso cirkel: publiekdomein
Foto credit melkweg: ESO.
Foto credit ring en bergen: kensho.blog.