zaterdag 10 december 2016

Ruggengraat

Over sommige zaken in het leven ben je gewoon erg zeker. Bestaat eigenlijk geen twijfel. Bijvoorbeeld over mijn rugklachten en mijn hernia. Ik was al een paar keer door mijn rug gegaan, trainde mijn rug- en buikspieren eigenlijk nooit en tijdens een rugzaktrekking waarbij je een paar weken met 20 kg op je rug door de wildernis rond zeult, ging het mis. Wederom door mijn rug gegaan en thuisgekomen ging het van kwaad tot erger. Kon niets meer dan met heel veel pijn de hele dag platliggen. Uiteindelijk na een paar maanden lijden werd ik van mijn kwaal verlost met een operatie. Duidelijk geval van een lichamelijke beperking. De mens is er eigenlijk niet voor gemaakt om rechtop te lopen, de rug is het zwakke punt, zeker als je zo lang bent als ik. Dan kan dit een keer gebeuren. Lichaam en geest? Geen relatie in dit geval. Duidelijk het lichaam. Punt uit.

Dan wordt dit alles ineens een paar jaar later, oftewel afgelopen week, geheel op zijn kop gezet. Natuurlijk op een moment dat je het totaal niet verwacht: “In de ruggengraat manifesteert zich de eenheid van lichaam en geest: wie altijd leunt en steunt, heeft uiteindelijk nauwelijks nog een ruggengraat over”*. 

Mmm, ook een waarheid als een koe. Dat ik letterlijk geen ruggengraat over had was wel duidelijk. Ik toonde ook figuurlijk geen ruggengraat, stond niet op eigen benen. Als ik nu terug kijk zie ik dat een stuk helderder dan toen.

Wat is nu de waarheid: lichaam of lichaam/geest? Laten we het erop houden dat de tweede waarheid in ieder geval meer waar is dan de eerste.

* Uit “Leer denken wat je wil denken”, Rients Ritskes, Asoka.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten