Na mijn sesshin rook ik ineens stukken
beter en hoorde ik veel beter. Tijd om eens aan een volgend zintuig
te gaan werken! Ik sla een aantal verschillende soorten van mijn
favoriete drank in en ga iedere avond met extra aandacht proeven.
De eerste soort smaakt een beetje
houterig, iets aards van takjes en twijgjes. Een fijne smaak met bite
zeg maar. De volgende dag proef ik vooral een smaak van bloemen,
subtiel en niet overheersend. Vanaf dat moment is dit meteen een
zekerheitje bij het ontbijt. De volgende avond een reeds bekende
zachte smaak als ik terugkeer naar iets wat al langer in de kast
stond: de zachtheid streelt gewoon mijn tong, maar aan de andere kant
niets wat er nu uitspringt. Weer iets totaal anders dan de avonden
daarvoor. De laatste avond in de smaaksessie dan een mok van wat de
beste moet zijn, maar ik schrik van de bijna te sterke smaak. Vooral
in de nadronk. Een bladerige smaak.
Iedere smaak roept een soort andere
emotie op en de dagen/weken erna kies ik iedere avond op gevoel voor
de smaak waar ik me dan het beste bij voel. De smaken verdiepen zich,
de sterke bladsmaak went en krijgt zijn eigen dynamiek.
Waar ik het in nu precies over heb?
Nee, geen whiskey of wijn voor mij bij het ontbijt hoor. Ik ben aan
de groene thee gegaan: Sencha, Jasmijn of Kukicha. Ik kan ze
ondertussen blindelings onderscheiden!
Enig nadeel: een groene thee uit een
zakje is vanaf nu een beetje een afknapper als je de hemelse smaken
van vers gezette losse groene thee gewend bent. Een beetje zoals een wijnkenner die ook niet meer genoegen neemt met een goedkoop wijntje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten