zondag 27 augustus 2017

個人的な体験

Ineens schoot de vraag afgelopen week weer door mijn hoofd: “Wat is het nut van het leven?”. Ik voelde me zelf ervoor terugdeinzen, die vraag die als een donkere wolk een paar jaar boven me hing. Nee, niet weer.. 

Ineens lag het boek afgelopen week weer in mijn handen: “Het eigen lot” van Kenzaburo Oë. Al een paar keer ben ik begonnen aan dit boek, maar ik kon het niet uitlezen. Te donker, te duister, te triest en daardoor te confronterend. De zoektocht van het boek was nog teveel mijn zoektocht.

Maar die duisternis, die mooi beschreven reis door de diepste krochten van de menselijke ziel als het leven even niet meezit, kan ik nu wel inkijken. Het boek slokt me deze keer op, kan het nu niet na het eerste hoofdstuk wegleggen. Het is herkenbaar, het is mooi. Aan het einde van het verhaal is er licht aan het einde van de tunnel, houdt het zelfbedrog op, is er een einde aan de gedachtes, wordt de hoofdpersoon creatief in oplossingen en zet hij zich in voor de zaken die er echt toe doen. Zowel in het boek als mijn het echte leven.

Onbewust besefte ik dit allemaal toen ik de studeerkamer inliep om dit boek nogmaals uit de kast te pakken: de relatie met mijn existentiële vraag, dat de tijd er rijp voor was het boek nu wel uit te lezen, dat ik nu eindelijk kan glimlachen naar de vraag waarop ik het antwoord wellicht gevonden heb.

* 個人的な体験: Kojinteki na taiken, het eigen lot


zondag 20 augustus 2017

Op vakantie

Een paar weekjes tijdens mijn vakantie niet gesport, geen bezoekje aan de sportschool, geen yoga, geen wielrennen. Oh, dat valt tegen als we weer beginnen. Bij alle oefeningen met gewichten moet ik toch echt minstens vijf kilo minder gewicht eraan, anders haal ik het echt niet. Bij yoga hetzelfde: de zweetdruppeltjes parelen rijkelijk bij de zonnegroet en was ik echt zo lenig een paar weken geleden? Over die buikspieroefeningen zwijg ik al helemaal, wat een ellende. En dan zit ik echt niet mijn hele vakantie op mijn luie reet op het strand! Wat zakt die lichamelijke conditie toch snel weg.

Een paar weekjes minder gemediteerd, mijn hersengymnastiek. Mmm, wat merk ik hier eigenlijk van als ik dat een paar weken veel minder doe? Ben ik net wat sneller geïrriteerd of ligt dat toch net even aan de mensen die ik tegenkom? Ben ik wat onrustiger of heb ik het gewoon even druk? Moet ik even wat meer nadenken, of ga ik meer in mijn hoofd leven? Ruik ik net wat minder of is er in de zomer net even minder te ruiken? 
 
Ik vrees dat het niet aan het “even” ligt. Net als mijn lichamelijke conditie zakt ook mijn geestelijke conditie weg. Veel subtieler, veel langzamer en veel moeilijker te doorzien. Heb na mijn vakantie de draad maar weer snel opgepakt!

zondag 13 augustus 2017

Wat is het nut...

.van een emmer zonder bodem? 
 
Na nu al ruim een jaar over deze koan* gepeinsd en gepiekerd te hebben is de frustratie flink opgelopen. Ik dacht een jaar geleden met mijn sprong in het diepe al goed op weg te zijn, maar daarna ben ik ogenschijnlijk geen stap verder gekomen. Iedere paar weken kijkt de lerares mij bijna meewarig aan als ik weer met mijn beste antwoord kom. Ze lijkt het ook niet meer te weten hoe ze me ooit richting het "goede" antwoord moet sturen.

Na het zoveelste “foute” antwoord vorige week heb ik het er helemaal mee gehad. Moet ik er maar mee stoppen? Ahhhhh... Maar juist in dit moment van totale frustratie lijkt het beste in me naar boven te komen. Ik zal haar eens laten zien wat het antwoord is! Een laatste wanhopige poging waarbij ik volledig uit mijn comfortzone zal stappen: ik ga gewoon het antwoord geven dat een paar maanden geleden al boven kwam drijven maar dat ik niet durfde te geven. God zegene de greep!

En het resultaat: een grote glimlach en een 10+ voor mijn antwoord. Eindelijk heb ik de essentie begrepen! Achteraf gezien is het eigenlijk ook zo logisch. Dat ik hier niet eerder op kwam.

Wat dat antwoord nu is? Tsja, ik wil jullie deze mooie momenten van totale frustratie echt niet ontnemen. Veel succes. Je mag altijd bij me langskomen met je antwoord!

* Een koan is een vraag binnen de zentraditie die van leraar aan leerling wordt gesteld en waarop geen logisch antwoord gegeven kan worden.








vrijdag 11 augustus 2017

Innerlijke rust

Totale rust. Het gevoel helemaal niets te hoeven, alles mag, alleen nu en in dit moment zijn. Het is een mooi en geweldig gevoel.

Ik ken het gevoel van de bergen. Geweldige uitzichten, lekker buiten zijn. Slapen, eten, lopen, eten lopen, eten, slapen etc. Oftewel: helemaal tot rust komen. Terug in de bewoonde wereld bekruipt dat gevoel van onrust me weer. Heel diep, heel subtiel. Het lijkt er niet te zijn, totdat ik weer in de bergen ben. Dan is het verschil weer duidelijk.

Ik ben weer in de bergen, maar bij jou blijkt er nog meer rust te zijn. Ik besef het op de mooiste momenten in de bergen, zelfs dan voel ik die diepe rust die ik bij jou kan vinden, gewoon in het dagelijks leven, ver weg van de bergen.