zondag 29 mei 2016

Kensho

Ik zal deze week de naam van het blog eens wat eer aan doen! Eens kijken wat ik ook alweer zelf heb opgeschreven: “Kensho is het zien van de eigen natuur. In mijn blog wil ik mijn Kensho momenten met jullie delen, gewoon de kleine momenten in het dagelijks leven die weer wat inzicht geven in mijzelf.”

Ik schrijf hier natuurlijk iedere week over, wellicht niet zo expliciet. Maar ook een walnoot geeft een inzicht! Wat zijn immers jouw walnoten in het leven? Ik kom ze overal tegen....

Nou, vandaag tijdens het wielrennen was daar ineens zo'n momentje. Ik had ergens gelezen over de opleiding tot sushi chef in Japan: de eerste paar jaar is gewoon keukenhulpje zijn, oftewel schoonmaken en borden wassen. Alleen maar toekijken hoe de meester zijn werk doet zonder ook maar één sushi te maken. Iets soortgelijks hoor je over het leerproces voor boogschieten: heel veel bogen aanspannen, maar voordat je je eerste pijl mag afschieten, ben je wel even verder.

Zo kan ik ook kijken naar mijn rol als assistent bij de Zen lessen in plaats van er soms teveel mee bezig te zijn om iets concreets toe te voegen aan de lessen. Ook zonder enige bijdrage is er wellicht een bijdrage en leer ik ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten